TR | EN
Temel Kavramlar

Sürdürülebilirlik; bilimsel, sosyal, kültürel, ekonomik, doğal ve beşeri kaynakların tamamının tükenebileceği bilinciyle, bu kaynakların dikkatli ve özenli kullanımı olarak tanımlanabilir.

Sürdürülebilir kalkınma, Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun 1987 yılında yayımlanan Ortak Geleceğimiz adlı raporunda “Şimdiki kuşakların ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme becerisini tehlikeye atmayan kalkınma” olarak tanımlanmıştır.

Sürdürülebilirliğin ana teması, çevrenin korunması ve kalkınmanın birbirine paralel bir denge arayışıdır.

Sosyal sürdürülebilirlik, toplumun kültür birikiminin gelecek nesillere bozulmaya uğramadan ve gelişerek aktarılmasıdır.

Ekonomik sürdürülebilirlik, bireylerin sahip olduğu haklar doğrultusunda yaşam standardının yükseltilmesi ve bireyin iş sahibi olarak hayatını devam ettirebileceği bir gelire sahip olması ile sağlanır.

Çevresel sürdürülebilirlik, insanların ve doğanın üretken bir uyum içinde var olabileceği ve gelecek kuşakların sosyal, ekonomik ve çevresel ihtiyaçlarının karşılanmasına izin veren koşulları yaratmak ve sürdürmek olarak tanımlanabilir. Çevresel sürdürülebilirlik, ekosistemlerin sağlığından ödün vermeden insan ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Dönüştürülebilir Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, sürdürülebilir enerji sistemlerini ifade eder.

Ekolojik Ayak İzi, bir bireyin veya topluluğun doğal kaynakları kullanma düzeyi ve çevresel etkisidir.

Erişilebilir ve Temiz Enerji (SKA7), sürdürülebilir enerji kaynaklarına evrensel erişimin sağlanmasıdır.

ESG (ÇSY), Çevresel, sosyal ve yönetişimsel faktörlerin bir kuruluşun sürdürülebilirlik performansı üzerindeki etkisidir.

Fonksiyonel Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir işlevsellik ve operasyonel uygulamalardır.

Geri Dönüşüm, kullanılmış malzemelerin yeniden hammadde haline getirilip yeni ürün üretiminde kullanılması süreci, doğal kaynakların korunmasına ve atık miktarının azaltılmasına katkı sağlar.

İklim Değişikliği, küresel veya bölgesel iklim modellerinde uzun vadeli değişiklikleri ifade eder.

Karbon Ayak İzi, bir bireyin, topluluğun ya da kuruluşun faaliyetleri sonucu doğrudan veya dolaylı olarak atmosfere bıraktığı karbondioksit ve diğer sera gazları miktarıdır.

Ölçülebilir Sürdürülebilirlik Hedefleri, kuruluşların sürdürülebilirlik performanslarını takip etmelerini ve değerlendirmelerini sağlayan, spesifik ve kantitatif hedeflerdir.

Sürdürülebilir Enerji, uzun vadeli olarak çevresel ve sosyal etkiyi azaltan, yenilenebilir ve verimli enerji kaynakları ve teknolojilerini ifade eder.

Sürdürülebilir Tüketim, kaynakların verimli kullanımını ve çevresel etkinin en aza indirilmesini hedefleyen tüketim alışkanlıklarıdır.

Sürdürülebilirlik Sarmalı, sürdürülebilir uygulamalara geçişi kolaylaştıran ve doğanın modellerini taklit eden bir süreçtir.

Yenilenemez Kaynak, zaman içerisinde tükenme riski bulunan ve kısa vadede doğal  yollarla yenilenemeyen doğal kaynakları ifade eder. Fosil yakıtlar gibi kaynaklar sınırlıdır ve bu nedenle alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme ihtiyacını artırır.

Yeşil Ekonomi, ekonomik gelişmenin, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal adalet ile uyum içinde gerçekleşmesini teşvik eden ekonomik sistem.