Çevresel Sürdürülebilirliğin Teşebbüslerin Rekabet Politikalarına Etkisi: Türk Mevzuatı ve Avrupa Birliği Müktesebatı ile Güncel Uygulamalar Kapsamında Disiplinlerarası Bir Yaklaşımla Değerlendirme ve Öneriler” başlıklı projemiz TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destek Programı tarafından desteklenmektedir. Proje kapsamında çeşitli teşebbüslerle işbirliği yapılarak proje konusu üzerinde çalışılmakta ve Avrupa Birliği’nin sürdürebilirlikle ilgili çalışmalarının analizi ile Türkiye bakımından uygulanabilirliğini ölçecek çeşitli eşgüdüm toplantıları gerçekleştirilmektedir.
Günümüzde karşı karşıya kalınan en büyük ve kitlesel problem iklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitliliğin azalması, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevresel sorunlardır. Bu durum bir takım önlemler almayı zorunlu kılmaktadır. Sürdürülebilirlikle ilgili sorunlar, genellikle dünya çapında sosyal eşitsizlikleri de tetikler. Sürdürülebilirlikle ilgili sosyo-ekonomik sorunlar oldukça çeşitlidir.
Projenin amacı; çevresel sürdürülebilirliği ticaret hukuku, rekabet hukuku, iş hukuku ve yabancı yatırımlar bakımından uluslararası hukuk bağlamında ele alarak uluslararası düzeyde mevzuat ve içtihatları irdelemek, Türkiye’de yürürlükte bulunan rekabet mevzuatını Avrupa Birliği müktesebatı ile paralel hale getirmektedir. Böylece sürdürülebilirlik politikalarını uygulanırken teşebbüsler arası hangi koşulları haiz anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının piyasadaki rekabeti sekteye uğratacağı hususları açıklığa kavuşacaktır. Hedefimiz, sürdürülebilirlik kapsamında hukukun farklı alanlarında rekabet sınırlamalarının ne şekilde uygulanabileceğine yönelik somut çerçeve sunmak ve buna bağlı olarak piyasa aktörlerinde farkındalık yaratmaktır.